Koninklijke Tichelaar Makkum

Een stuk erfgoed waar traditie en innovatie hand in hand gaan.

Koninklijke Tichelaar is gevestigd in Makkum. Sinds 1689 is familiebedrijf Tichelaar hier gevestigd en bakte in de “gleibakkerij” hoofdzakelijk schotels en tegels. Na een ommekeer in 1890 vervaardigde Tichelaar eeuwenlang het bekende sieraardewerk, tot de vraag drastisch terugliep en Jan Tichelaar in 1995 het roer omgooide. De vergaarde kennis van glazuren en bakken wordt tegenwoordig ingezet voor in samenwerking met architecten vervaardigde keramische speciaal producten. Ambachtelijke kennis levert de basis om aan de veranderende eisen van kunst en architectuur te voldoen. De bijzondere glazuren worden in eigen laboratorium ontwikkeld en getest.

Grote projecten in binnen- en buitenland dragen het stempel van Koninklijke Tichelaar: o.a. de vloer van het Victoria & Albert Museum in Londen, de Pontsteiger, metrostations in Amsterdam en de koepel van De Fundatie in Zwolle.

Koninklijke Tichelaar voert ook restauraties uit. De beroemde Delfts blauwe bloempiramide van het Rijksmuseum in Amsterdam en de potten voor Royal Hampton Court Palace in Londen zijn hiervan voorbeelden.